Artificial Intelligence (AI) vriend of vijand

Frustraties en voldoening.

Artificial Intelligence, oftewel AI, is een begrip dat je tegenwoordig overal tegenkomt.
44% van alle bedrijven maakt gebruik van AI en ook ik ben niet onbekend met deze technologie. Maar is het echt zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt?
Het antwoord is kort en krachtig: nee, dat is het zeker niet. Laat me je meenemen in mijn ervaringen en worstelingen met AI.

Lees verder onder de foto's
  • Camiel van de Langkruis
24 oktober 2023
Camiel van de Langkruis
Artificial Intelligence, verdraaid, da's raar. Verdraaid, da's raar.
Artificial Intelligence, drie of vier vingers. Drie of vier vingers?
Artificial Intelligence, aparte manier van tennis. Aparte manier van tennis.

Stel je voor dat je een afbeelding wilt genereren. Dat klinkt eenvoudig, toch? Nou, niet echt. Je begint met goede moed, maar na de eerste, tweede en derde poging besef je dat het allemaal niet zo soepel verloopt als je had gehoopt. Elke afbeelding lijkt wel een uitdaging op zich. Misschien heb je te maken met bizarre situaties zoals zes vingers, vier grote tenen, of zelfs helemaal geen neus. Het wordt bijna frustrerend, en eigenlijk is 'bijna' een understatement. Het is heel frustrerend.

Met behulp van een doordachte prompt en het gebruik van parameters kun je jezelf in de goede richting sturen. Een prompt is als de communicatieschakel tussen jou en AI, waarbij je beschrijft wat je wilt bereiken. Parameters zijn een soort codes die invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Denk aan het selecteren van het juiste gereedschap voor de klus: je kunt bijvoorbeeld de parameter ‘—ar’ gebruiken om het gewenste formaat aan te geven, of ‘—no’ om specifieke elementen uit te sluiten. Er zijn talloze van deze parameters beschikbaar, hoewel het even kan duren voordat je ze allemaal volledig begrijpt.

Uren vliegen voorbij terwijl je afbeelding na afbeelding perfectioneert en nog steeds niet tevreden bent. Het voelt alsof je vastzit in een eindeloze lus van kleine aanpassingen, met steeds iets wat niet naar je zin is. Maar je geeft niet op. Twee uur en 80 foto's later, voel je eindelijk dat je de perfecte afbeelding hebt bereikt. Het was een zware reis, maar je hebt je doel bereikt.

En terwijl je dit leest, kun je jezelf afvragen: is het mogelijk dat zelfs dit blogartikel geschreven is met een beetje hulp van AI? Zo zie je maar hoe kunstmatige intelligentie langzaam maar zeker in ons dagelijks leven kruipt.

Terug naar overzicht
  • Camiel van de Langkruis
24 oktober 2023
Camiel van de Langkruis