Van corona hobby naar catwalk

Gen-Z'ers met een nieuwe hobby

Het was 2021 en we zaten al een jaar in de pandemie. Mijn hele Animal Crossing eiland was al volgebouwd en ik begon te verlangen naar een andere bezigheid. Veel mensen in mijn omgeving waren enthousiast over Tiktok, ik had in eerste instantie mijn bedenkingen, maar besloot het toch te downloaden uit nieuwsgierigheid.

Lees verder onder de foto's
  • Jamila Smit
04 oktober 2023
Jamila Smit
EERSTE-TAS Mijn eerste gehaakte tasje
ZELFGEMAAKTE-TRUI Handgemaakte trui
ISA-BOULDER-TOP21 Top Isa Boulder SS21

Al snel was mijn algoritme perfect op mij ingesteld en zag mijn ‘for you page’ eruit met uitsluitend hakende mensen. Ik wilde al van kleins af aan mijn eigen kleding maken en dit gaf mij een ingang. Dus ik kocht een haaksetje, wat wol en zocht tutorials op Youtube om te leren haken. Het eerste tasje wat ik maakte zag er niet al te best uit, maar toen het tasje bijna klaar was, begon ik het onder de knie te krijgen. Ik herkende de steken, dacht logisch na over de constructie en zo ontstond er langzaam een stukje vormgeving.

Ik ben niet de enige die deze hobby tijdens de pandemie heeft opgepakt. Naast mij zijn duizenden andere Gen-Z’ers zelf kleding gaan maken, haken, breien en DIY-en. Veel Gen-Z’ers zijn kleine bedrijven gestart om hier geld mee te verdienen. Op die manier kregen we niet alleen meer controle over onze levens in tijden van onzekerheid, maar ook over onze positie op de arbeidsmarkt. Duurzame mode werd een duidelijke trend onder onze generatie, of het nu handgemaakt was of tweedehands, want fast fashion is a no go.

Doordat ik en mijn mede huis, tuin en keuken fashionistas zelf kleding maakten en deelden op social media, werd het zelfs opgepakt door grote modehuizen. Op de catwalk van de Spring Summer ’21 collectie zagen we collecties vol ‘craftcore'. Handgemaakte gehaakte jurken van Isa Boulder, gebreide two piece sets van Ottolinger en upcycled look-a-like kleding van Kim Shui.

Vandaag de dag zie je modeontwerpers nog steeds op dezelfde speelse wijze ontwerpen als tijdens het ‘craftcore'-tijdperk. Tiktok staat nog steeds vol met tutorials voor zelfgemaakte kleding. En kleine haakondernemingen bestaan nog steeds. Oftewel, de pandemie heeft ons creatiever en actiever gemaakt. We geven ons leven vorm naar onze eigen zin.

De ene dag zit je in je kamer een cropped sweater te haken, de andere dag zie je ze voorbij komen tijdens de Fashion Week.

CATWALK-CROCHET-FASHIONWEEK Gehaakte kleding op de catwalk
Terug naar overzicht
  • Jamila Smit
04 oktober 2023
Jamila Smit