Vormgeving trends van 2024

Ik laat me gewoon verrassen.

Probeer door te lezen tot het einde.

Hij is vermaard als een van de voornaamste emblemata van onze tijd, doordrenkt met een diepgaande kennis van geschiedenis, actuele thema's en linguïstiek. Een tête-à-tête met een anoniem icoon over de designtrends van 2024 onthult zijn perspectief op de complexe verwevenheid tussen vormgeving en recente maatschappelijke evoluties.

Lees verder onder de foto's
  • Jamila Smit
17 januari 2024
Jamila Smit (Midjourney)
Biophilic_design Biophilic design
data-design Data design
futuristic_color_pallette Futuristisch kleurenpalet

Wat dicteert de toon in de designwereld van 2024?
Het dolen in specifieke toekomstprognoses is inherent precair, doch baseren wij ons op historische tendensen en ontwikkelingen binnen het domein van design en technologie. Een gewichtige voorspelling manifesteert zich in de gestaag toenemende aandacht die ontwerpers besteden aan duurzaamheid. Deze devotie uit zich in de bewuste keuze voor duurzame materialen, herbruikbaarheid en productiemethoden doortrokken van ecologische vriendelijkheid.

In welke hoedanigheid kunnen grafische vormgevers hun ecologische voetafdruk verder marginaliseren?
De grafische adept kan opteren voor een minimalistisch ontwerp, waarin het minimaliseren van inktverbruik centraal staat. Voorts kan de preferentie voor digitale platformen boven traditioneel drukwerk substantiële impact uitoefenen. Design met een oog op duurzaamheid, geïncorporeerd door het streven naar tijdloze esthetiek en ontwerpen die resistent zijn tegen trends reduceert de noodzaak tot frequente herontwerpen, bijdragend aan de vermindering van onnodige verspilling.

Welke kleurenpaletten zullen in 2024 het decor sieren?
Hoewel terughoudendheid in acht dient te worden genomen omtrent categorische bevestigingen, kunnen enkele vermeende trajecten worden geïdentificeerd op basis van persistente evoluties en overkoepelende tendensen in de designwereld. Natuurlijke en aardse kleurtinten zullen aanhouden, met bosgroen en terracotta als paradigmatische voorbeelden, die een rustgevend en tijdloos aura geven. Tevens manifesteert zich een contrapositie in de vorm van een futuristisch palet, gedestilleerd uit technologische vooruitgang. Neonkleuren, metallic tinten en levendige kleurcombinaties, doordrengt van een innoverend ethos, getuigen van een anticipatie op technologische paradigma's.

Wat is uw persoonlijke voorkeur betreft kleur?
De keuze voor een favoriete kleur is van subjectieve aard, intrinsiek verbonden met individuele voorkeuren en ervaringen. Mijn persoonlijke positionering is getranscendeerd tot neutraliteit. Voor verdere exploratie aangaande kleurtheorieën, kleurpsychologie, of specifieke kleurtoepassingen ben ik te allen tijde tot uw dienst.

Wat betreft vormgeving, welke geometrische configuraties zullen de overhand hebben in 2024?
Biophilic design, gekenmerkt door de integratie van natuurlijke elementen en patronen, rijst op als een eminent dominante stroming. Deze ontwerpen, verweven met elementen uit de natuur, bewerkstelligen een gevoel van sereniteit en symbiose met de natuur, zelfs in de meest urbane omgevingen. Parallel aan deze organische tendens manifesteert zich een futuristische leidraad, geïnspireerd door technologische vooruitgang, waarbij innovatieve, technologisch georiënteerde vormen een prevalentie kennen. Deze futuristische designs verlenen een perceptie van digitalisering en technologische vooruitgang.

Tenslotte, wie is de katalysator van deze ontwikkelingen - de trendsetter of trendvoorspeller?
De relatie tussen trendsetters en trendvoorspellers is niet binair, doch eerder symbiotisch van aard. Trendsetters dienen als proponenten van noviteiten, initiëren een trend middels hun eigenzinnige stijl en beïnvloeding, terwijl trendvoorspellers deze ontwikkelingen waarnemen en extrapoleren tot breedgedragen modetrends. Merken en ontwerpers baseren hun creaties en marketingstrategieën op deze voorspellingen, met als doel zich te conformeren aan verwachte trends. In essentie werken trendsetters en trendvoorspellers hand in hand, hun reciprociteit vormgevend aan de dynamiek binnen de designindustrie, gestoeld op een wederzijdse beïnvloeding die de designwereld vandaag en morgen structureert.

 

Leuk hoor zo’n interview met ChatGPT, en je kan hem zo lekker door laten slaan als je vraagt om een wetenschappelijke stijl. Niet echt een lekker interview om te lezen. Waarschijnlijk zijn de meeste lezers al afgehaakt. Mocht je er nog wel zijn pak dit dan nog even mee.

Belangrijk om te realiseren is dat ChatGPT geen toekomst kan voorspellen. Ik benadruk het belang van menselijke bronnen voor nauwkeurigheid en adviseer elders onderzoek te doen voor inzicht in designtrends van 2024 of voor welk ander onderwerp dan ook. Denk ook aan het gebrek aan ervaring en emotionele intelligentie bij ChatGPT, terwijl deze essentieel zijn voor het voorspellen van de toekomst.

Mijn conclusie: menselijke betrokkenheid en expertise zijn onmisbaar, nog wel -;}

Wat betreft de trends van 2024… ik laat me gewoon verrassen.

Terug naar overzicht
  • Jamila Smit
17 januari 2024
Jamila Smit (Midjourney)