Architectuur als inspiratie

Creatief omgaan met vormen, kleuren en materialen.

Als vormgever ben ik gek van (moderne) architectuur. Misschien wel omdat ik vroeger graag architect wilde worden. Het is zo fascinerend om te zien hoe vormen, kleuren en materialen worden gebruikt. Het geeft mij inspiratie. En super fijn dat we iedere dag in het mooie Rotterdam kunnen zijn.

Lees verder onder de foto
  • Wilco Schippers
07 november 2023
Wilco Schippers, Friszbee fotografie
Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne in Parijs Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne in Parijs

Als je van architectuur houdt zijn stedentrips natuurlijk top om te doen. Nu is het niet zo dat ik paar keer per jaar een stad bezoek. Stiekem lijkt me dat wel wat. Gelukkig is Rotterdam ook een plek waar veel mooie architectuur te vinden is. Het Centraal Station, het Depot Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal zijn wel mijn favoriete Rotterdamse gebouwen. De laatste is van Rem Koolhaas, toch wel dé Nederlandse topper onder de architecten.

Ik ben onder de indruk geraakt van de architecten Frank Gehry en Jean Nouvel. Gehry is de bekendste van de twee, met onder andere zijn ontwerp voor het Guggenheim Museum in Bilbao. Nouvel is wat minder bekend. Hij heeft onder meer de uitbreiding van de Opéra in Lyon ontworpen. Persoonlijk vind ik dat ontwerp niet echt geslaagd, omdat de uitbreiding bovenop het oude gebouw staat. Oude gebouwen zijn ook met een bepaalde visie ontworpen. Maar soms kan het wel mooi uitpakken, zoals bij het door Zaha Hadid ontworpen Antwerp Port House.

Philharmonie de Paris (Jean Nouvel)
In 2018 bezocht ik het Parc de la Villette, in het Noord Oosten van Parijs, net langs de Périphérique. Hier staat wat mij betreft het mooiste ontwerp van de hand van Nouvel. Het Philharmonie de Paris, een culturele instelling gericht op symfonische muziek. Je hoort de muziek vanzelf als je naar dit gebouw kijkt. De vele verschillende vormen en materialen staan symbool voor de symfonische muziek. Geen kant van het gebouw is hetzelfde. Prachtig.

Fondation Louis Vuitton (Frank Gehry)
Mijn collega Edwin nam mij vorig jaar mee naar Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne. Toen ik het gebouw zag was ik direct verliefd. Zoiets had ik nog nooit gezien. De buitenkant opgebouwd uit 'losse' panelen in allerlei vormen, afmetingen en materialen zoals beton, hout, staal en glas. Fondation Louis Vuitton is een privémuseum waar wisselende tentoonstellingen te bezoeken zijn. Het gebouw zit vol met verrassingen. Na binnenkomst ga je naar boven naar de verschillende expositieruimten. Het toetje kun je boven vinden. Een prachtig dakterras in verschillende lagen, waar je even een heerlijke espresso haalt en geniet van het uitzicht op Parijs. Een aanrader.

Panelen van glas en staal (Fondation Louis Vuitton) Panelen van glas en staal (Fondation Louis Vuitton)
Gebruik van hout, staal en glas (Fondation Louis Vuitton) Gebruik van hout, staal en glas (Fondation Louis Vuitton)
Het dakterras (Fondation Louis Vuitton) Het dakterras (Fondation Louis Vuitton)
Grafische patronen (Philharmonie de Paris) Grafische patronen (Philharmonie de Paris)
Vormgeving en materialen (Philharmonie de Paris) Vormgeving en materialen (Philharmonie de Paris)
Restaurant (Philharmonie de Paris) Restaurant (Philharmonie de Paris)
Terug naar overzicht
  • Wilco Schippers
07 november 2023
Wilco Schippers, Friszbee fotografie