Gewoon communiceren

Waarom praten met je klanten niet alleen belangrijk, maar ook gewoon leuk is.

Als ondernemer bevind je je vaak in een wervelwind van dagelijkse beslommeringen. Je hebt genoeg aan je hoofd met het managen van je bedrijf, en soms schiet het erbij in om je klanten op de hoogte te houden van alles wat je te bieden hebt. Maar wist je dat dit gebrek aan communicatie je weleens waardevol werk zou kunnen kosten?

Lees verder onder de foto's
  • Edwin van de Langkruis
15 november 2023
Edwin van de Langkruis
in de spotlight In de spotlight
telefooncel ff een belletje
Bakkie doen Bakkie doen

De 'verborgen' schatten van jouw bedrijf
Stel je voor dat je als ondernemer een schatkist vol diensten en disciplines hebt. Laten we ze voor het gemak discipline A, B, C en D noemen. Je voert met passie discipline A uit voor je klanten. Maar, oeps, ze hebben geen flauw idee dat je ook nog discipline B, C en D kunt aanbieden. Je kunt niet aannemen dat je vaste klanten elke week door je website bladeren om te ontdekken welke schatten erin verborgen zijn. En eerlijk is eerlijk, wie heeft daar eigenlijk de tijd voor? Wat er op je website staat is vooral bedoeld om nieuwe klanten aan te trekken.

Zet je klanten in de spotlight
Communiceren met je klanten is een beetje als het schijnen van een felle zaklamp op die schatkist van jou. Je wilt niet dat ze onverwacht elders aankloppen, alleen omdat ze niet wisten dat jij dat ook deed. Dit is waarom communiceren met je klanten van onschatbare waarde is.

Je klanten ontdekken jouw veelzijdigheid
Laten we eens teruggaan naar discipline A, B, C en D. Wanneer je met je klanten praat, hen opbelt of een vriendelijke e-mail stuurt, kun je hen informeren over al deze disciplines. Vertel ze over de veelzijdigheid van jouw bedrijf. Dat jij niet alleen discipline A beheerst, maar een hele reeks andere vaardigheden in huis hebt.

Oprechte interesse in elkaar
Maar communiceren gaat niet alleen over zakelijke belangen. Het is ook gewoon leuk. Soms moet je wat meer met elkaar praten. Laat in ieder geval iets van je horen. Wees niet alleen die onzichtbare leverancier; word die persoon die geïnteresseerd is in het welzijn van je klanten.

Een bakkie doen
Je kent vast wel dat gezellige bakkie doen met een vriend of collega. Het is een kans om even bij te praten, verhalen te delen en gewoon te genieten van elkaars gezelschap. Waarom zou je dat niet toepassen in je zakelijke relaties? Stuur je klanten een vriendelijke uitnodiging voor een kopje koffie (of thee of iets anders lekkers). Gewoon, om even bij te praten, te ontdekken wat er in hun wereld gebeurt en hoe jij daarbij kunt helpen.

Terug naar overzicht
  • Edwin van de Langkruis
15 november 2023
Edwin van de Langkruis